miercuri, 11 august 2010

Crima de onoare – intriga principla a telenovelei “Iubire si onoare”


Intriga principala a telenovelei “Iubire si onoare”, telenovela care va fi difuzata din toamna ACASA, se construieste in jurul crimei de onoare, un act pe care-l savarseste familia atunci cand femeia incalca sau se presupune ca a incalcat legile islamice, ceea ce afecteaza “onoarea familiei”, iar respectiva femeie este pedepsita prin desfigurare, viol sau chiar trebuie sa plateasca cu viata.

Ideea proiectului “Iubire si onoare” s-a nascut in decembrie 2009, in momentul in care producatorul general Ruxandra Ion a citit un articol despre crima de onoare in ziarul “The Sunday Telegraph”.

Crima de onoare este un concept cu care multe societati europene sunt familiarizate. Suedia este pe locul 2 in lume in tristul clasament realizat de Amnesty International. Crima de onoare este un fapt terifiant, ramasita a societatii medievale, care se petrece acum in multe tari din lume. In medie 5.000 de femei sunt ucise in fiecare an, de parinti, frati si rude apropiate. Imaginati-va cate femei ar mai trai daca ar fi omorate pentru ca au facut sex inainte de casatorie, pentru ca si-au inselat sotul, pentru ca au iesit pe strada neinsotite de un barbat, pentru ca s-au lasat consultate de un medic(barbat), pentru ca s-au uitat la un film care contine o secventa de dragoste/sex etc. Noi nu judecam, aratam cat putem mai bine prin ce poate trece o romanca in acea parte a lumii. Din informatiile pe care le avem de la comunitatea araba din Romania, dar si din ampla documentare pe care am facut-o, crima de onoare este un act bazat pe o interpretare eronata a Coranului”, declara Ruxandra Ion.

Maia Morgenstern marturiseste: “Proiectul in care joc este important. Aceasta incercare de transfer, de comunicare intre civilizatia europeana si orientala fara a pune semnul “egal”, fara a incerca sa favorizam o civilizatie sau alta, fara a da verdict, aceasta incercare reciproca de acceptare sau nu, de compatibiliate sau de respingere, iata obiectul, tema proiectului nostru de televizune”.

Costel Constantin
, actorul care il interpreteaza pe Hussein bin Nasser el Jisr, conducatorul emiratului Beled el Nur din telenovela “Iubire si onoare”, considera: “Crima de onoare este un obicei stravechi din lumea araba, din nefericire este un gest violent si absolut, prin care familia trebuie sa-si omoare fata care a fost necredincioasa. Musulmanii au obiceiuri interesante, dar si lucruri mai ciudate pe care noi nu le intelegem, dar noi, ca oameni civilizati, trebuie sa intelegem felul de a fi al fiecarei culturi. Lucrurile aceastea le veti vedea urmarind povestea telenovelei “Iubire si onoare”, care e ca un drum cu cotloane, intortocheri, dar acesta e si farmecul ei”.

In ceea ce priveste crima de onoare, Madalina Draghici, protagonista telenovelei “Iubire si onoare”, spune: “Stiam ce presupune, dar am considerat-o mereu o legenda sau cel putin ceva ce nu se mai practica demult. Am fost surprinsa si ingrozita sa aflu cate femei mor anual din aceasta cauza. Aceasta realitate este expusa obiectiv in telenovela “Iubire si onoare”, iar faptul ca este un lucru dur si de neconceput nu face din noi niste judecatori sau niste oameni care vrem sa schimbam lumea, ci doar s-o expunem asa cum este”.

Pentru Radu Valcan, interpretul seicului Amir bin Hussein el Jisr, “Crima de onoare e ca orice crima, nu conteaza ca e de onoare sau de alta natura, tot crima este. Insa nu toate familiile recurg la acest gest, doar cele foarte traditionaliste si pentru care onoarea e foarte importanta. Femeile care gresesc in orice care ar aduce prejudicii numelui familiei respective sunt omorate pe diverse cai. Lumea trebuie sa inteleaga ca noi nu judecam si nu criticam traditiile lumii musulmane, doar redam o realitate care exista”, povesteste protagonistul noii productii de la ACASA, Radu Valcan.

Nicoleta Luciu, actrita care va juca rolul Sorayei, o femeie de origine araba, marturiseste ca a fost ingrozita de amanuntele pe care le-a aflat referitoare la crima de onoare: “Nu sunt eu in masura sa judec o astfel de practica, dar nu cred ca e normala. Sa ucizi in acest fel oameni mi se pare extrem de crud. Altii fura sau ucid si primesc ani de inchisoare, nu sunt ucisi. In plus, femeile ar trebui tratate doar cu dragoste, bunatate si intelegere pentru ca, la urma urmei, sunt cele care dau viata. M-a ingrozit tot ce am aflat in urma documentarii pentru rol despre crima de onoare”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa aveti un limbaj decent

Ultimele postari